Skip to content

Tutvustus

GMetrix on teenus, mis esitab võrdlevat infot sellega liitunud veebisaitide külastatavuse kohta kasutades allikana Google’i poolt tasuta* pakutavat Google Analytics statistikalahendust mida rakendavad paljud veebisaidid külastajate käitumise ja sisu toimivuse jälgimiseks ning mille osas on tekkimas märkimisväärne kompetents nii sisuloojate kui reklaamiandjate hulgas.

GMetrix pakub võimalust võrrelda omavahel veebisaitide külastatavust, olgu eesmärgiks lihtsalt uudishimu või soov tabada reklaamiga mõnda konkreetset sihtrühma. Erinevalt maksulistest teenustest nagu tnsmetrix.emor.ee peab GMetrix oluliseks kaasata võimalikult palju veebisaite ning pakkuda ülevaadet kasutajate tähelepanust nii sees- kui väljaspool peavoolumeediat ja suuremaid portaale: kuhu suunata reklaami, kuidas reklaamida ennast reklaamiandjale, kuidas hinnata oma mitte-ärilise veebi külastatavust teiste samalaadsetega võrreldes jne. Läbi veebisaitide mis on liitunud nii GMetrixi kui teiste analoogsete teenustega on tagatud omavaheline võrreldavus.

GMetrix’iga liitumiseks tuleb robotkasutajale bot@metrix.ee anda ligipääs oma veebisaidi Google Analytics raportitele (täpsemad juhised vt Liitumine) ning soovitavalt saata ka teavitus samale e-posti-aadressile. GMetrix teeb iga tund päringuid liitunud veebisaitide raportitele ning kogub tabelisse päeva-kuu-nädala unikaalsete külastajate ja uute külastajate arvu, lehevaatamised, lehel viibimise aja ja liikluse päritolu. Vajaduse ja võimaluse puhul võib osalevate veebisaitide absoluutse enamuse nõusolekul lisada võrreldava info hulka ka muid parameetreid – plaanidest midagi muuta teavitame aegsasti ajaveebis blog.metrix.ee.

GMetrix’it haldab MTÜ Tähelepanu Mõõtmise Instituut, mille põhikirjaliseks eesmärgiks on tagada tulemuste sõltumatus, vaba ligipääs avalikule statistikale ning samas välistada võimalus, et keski võik miski peale kokkulepitud mahus infot koguva robotkasutaja osalevate veebisaitide Google Analytics kontol ringi kolama pääseb. GMetrix’i idee sai alguse Peeter “tehnokratt pets” Marveti ja Lauri “minuti mauri” Laupmaa skype-chatist AP3.ee jt saitide platvormi arenduse teemal, koodi on kirjutanud Indrek “tfr” Siitan, erilised tänud klikivabrik.ee seltskonnale pika ja pideva pinda käimise, altex.ee seltskonnale E!-üritusel lansheerimise võimaldamise, Martin “ideelabor” Paljakule MTÜ asutamisel IDkaardiga osalemise JA KÕIGILE METRIXIGA LIITUNUTELE usalduse eest.

Lisaks Eesti versioonile toimib sama mootori peal ka Läti GMetrix aadressil gmetrix.lv ning huvi korral on võimalik tegevust laiendada.

* tasuta versioon lubab kuni 5 miljonit lehekuvamist kuus, piirang ei kehti aktiivse AdWords kontoga kasutajatele (st puudub nõue reklaamikulu suurusele)